Search
Close this search box.

Πόνος στη γυναικομαστία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η γυναικομαστία μπορεί να παρουσιαστεί κυρίως σε νεογνά, σε εφήβους ή σε ενήλικες άνδρες (συνηθέστερα της μέσης και τρίτης ηλικίας) με μια σειρά συμπτωμάτων η οποία σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να περιλαμβάνει και τον πόνο. Αν και η πιο εμφανής ένδειξη της γυναικομαστίας είναι η διόγκωση των ανδρικών μαστών, η χαλάρωση του δέρματος στην περιοχή του στήθους και το αυξημένο μέγεθος των θηλών, σε ορισμένες περιπτώσεις η αύξηση του μαζικού αδένα μπορεί να συνοδεύεται και από πόνο.

Υπάρχει ο πόνος ως σύμπτωμα στη γυναικομαστία;

Η εμφάνιση αίσθησης πόνου στη γυναικομαστία μπορεί να υπάρχει σε συνδυασμό με αυξημένη διόγκωση των ανδρικών μαστών (του ενός ή και των δύο μαστών με αμφοτερόπλευρο πρήξιμο), ερυθρότητα, κνησμό, φαγούρα, αλλοίωση του δέρματος, εισολκή θηλής ή εκκρίσεις από τις θηλές. Είναι αρκετά σπάνιος ο πόνος στη γυναικομαστία και όταν αυτός υπάρχει είναι περισσότερο πιθανό να εμφανιστεί κατά το άγγιγμα, την πίεση, το ζούληγμα ή την ψηλάφηση των μαστών και των θηλών. Τις περισσότερες φορές ενδέχεται ο άνδρας να νιώσει απλή ενόχληση και ήπιο πόνο παρά έντονο. Συχνά μπορεί ο πόνος του στήθους να εντοπίζεται στην περιοχή κοντά στις μασχάλες και να είναι αθώος μυϊκός πόνος που παρερμηνεύεται λανθασμένα ως κάτι επικίνδυνο λόγω της ταυτόχρονης ύπαρξης της μεγέθυνσης των μαστών.

Μια άλλη πιθανότητα που εξηγεί την ύπαρξη του πόνου είναι ότι ιδιαίτερα στις περιπτώσεις της αληθούς γυναικομαστίας – όπου, δηλαδή, υπάρχει διόγκωση του αδενικού ιστού και όχι μόνο λιπώδης ιστός – οι αδένες ενδεχομένως δέχονται μεγαλύτερη πίεση καθώς διογκώνεται το μέγεθός τους λόγω ορμονικής ανισορροπίας. Ακόμη και στις περιπτώσεις της ψευδούς γυναικομαστίας προχωρημένου βαθμού όπου είναι εμφανής η μεγάλη συγκέντρωση λίπους στην περιοχή του στήθους και του στέρνου, είναι αναμενόμενο έως κάποιο βαθμό οι κρεμάμενοι μαστοί λόγω βάρους να δημιουργούν αίσθηση ενόχλησης και ήπιου πόνου λόγω της διόγκωσης. Το γεγονός αυτό επιδεινώνεται κατά το περπάτημα, την κίνηση ή την έντονη γυμναστική λόγω της βαρυτικής κίνησης των διογκωμένων μαστών και προσομοιάζει με την περίπτωση ενός μεγάλου γυναικείου στήθους όπου η χρήση στηθόδεσμου είναι ιδιαίτερα βοηθητική για τη στήριξη του βάρους των μαστών και την αποφυγή αισθήματος πόνου.

Είναι φυσιολογικός ο πόνος στη γυναικομαστία;

Είναι εύλογο ο έφηβος με γυναικομαστία ή ο ενήλικος άνδρας που έρχεται αντιμέτωπος με τη γυναικομαστία που συνοδεύεται από πόνο να αναρωτιέται κατά πόσο αυτός ο πόνος είναι φυσιολογικός. Στις περισσότερες περιπτώσεις η γυναικομαστία καθώς και η ύπαρξη του πόνου στην περιοχή των μαστών είναι καλοήθης, ήπια και ακίνδυνη. Είναι αρκετά σπάνιες οι περιπτώσεις όπου ο πόνος στους διογκωμένους ανδρικούς μαστούς υποδεικνύει κάποιο σοβαρότερο υποκείμενο νόσημα όπως κάποιον όγκο ή καρκίνο του μαστού. Ωστόσο για τον αποκλεισμό αυτού του ενδεχόμενου και όταν ο πόνος είναι έντονος και επίμονος ή όταν εντοπίζεται σκληρή ψηλαφητή μάζα που δεν μετακινείται εύκολα σε συνδυασμό με πρήξιμο των μασχαλιαίων λεμφαδένων και έκκριση υγρού ή αίματος από τη θηλή, είναι απαραίτητο να γίνεται πλήρης ιατρικός έλεγχος. Σε αυτήν την περίπτωση είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει κλινική εξέταση με ψηλάφηση μαστού από ειδικό μαστολόγο, λήψη ιατρικού ιστορικού του ασθενούς, εξετάσεις αίματος καθώς και απεικονιστικές εξετάσεις όπως υπέρηχος μαστού ή μαστογραφία. Η έγκαιρη διάγνωση κάποιου σοβαρότερου προβλήματος οδηγεί σε καλύτερη πρόγνωση και θεραπεία.

Υπάρχει πόνος στη διάρκεια του χειρουργείου κατά της γυναικομαστίας;

Όταν κάποιος άνδρας αποφασίσει από κοινού με τον ιατρό του να προβεί τελικά σε χειρουργική αντιμετώπιση της γυναικομαστίας του, είναι εύκολο να νιώσει συναισθήματα φόβου και αμφιβολίας για το εάν θα πονέσει κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Η επιστήμη της χειρουργικής ιατρικής έχει ευτυχώς προχωρήσει σε μεγάλο επίπεδο ώστε πολλές επεμβάσεις διενεργούνται με τεχνικές τελευταίας γενιάς που υπόσχονται αναίμακτη χειρουργική διαδικασία και οριστικά αποτελέσματα κατά της γυναικομαστίας. Η χειρουργική αντιμετώπιση της γυναικομαστίας πραγματοποιείται με λιποαναρρόφηση και πλαστική χειρουργική όταν χρειάζεται να αφαιρεθεί αδενικός ιστός και να τεντωθεί το δέρμα του ασθενούς. Ειδικά στις επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής προτιμάται η χειρουργική μέθοδος «ελάχιστης επεμβατικότητας» η οποία έχει ως στόχο την αποφυγή όσο το δυνατόν περισσότερο πρόκλησης τραυμάτων στον οργανισμό του ασθενούς που χειρουργείται για να μειώσει το μέγεθος των μαστών του.

Με τις σύγχρονες μεθόδους που χρησιμοποιούνται από την έμπειρη χειρουργική ομάδα πραγματοποιείται εγχείρηση δίχως απώλεια αίματος. Η σύγχρονη χειρουργική τεχνική Tumescent πρόκειται για μια ακίνδυνη και ανώδυνη μέθοδο κατά την οποία διενεργείται τοπική αναισθησία στην περιοχή των μαστών προκαλώντας πλήρη αναλγησία και απουσία πόνου. Συνδυάζεται απόλυτα με την πιο σύγχρονη και ασφαλή αναισθητική μέθοδο της Υπνοχάλασης. Ο πλαστικός χειρουργός σε συνεργασία με ειδικό αναισθησιολόγο χρησιμοποιούν την τεχνική Tumescent και Υπνοχάλαση επιλέγοντας τον βαθμό της αναισθησίας στην οποία θα βρίσκεται ο ασθενής χωρίς όμως να βρίσκεται σε ολική νάρκωση. Αυτό βοηθάει πολύ στην απουσία ανεπιθύμητων και επώδυνων παρενεργειών που μπορεί να έχει κάποιος από την κλασική νάρκωση. Έτσι ελαχιστοποιείται η απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, δεν επιβαρύνονται τα ζωτικά όργανα του ασθενούς ενώ παράλληλα βιώνει ευχάριστα την όλη διαδικασία η οποία είναι σύντομη και ανώδυνη.

Θα νιώσω πόνο μετά το χειρουργείο κατά της γυναικομαστίας;

Όπως είναι αναμενόμενο ένας ασθενής που βιώνει το πρόβλημα της γυναικομαστίας δε θα ήθελε να νιώσει μετεγχειρητικό πόνο μετά το χειρουργείο αλλά να χαρεί το πολυπόθητο αποτέλεσμα της μείωσης του μεγέθους του στήθους του ανώδυνα. Όπως προαναφέρθηκε η χρήση σύγχρονων ανώδυνων και αναίμακτων τεχνικών μειώνουν στο ελάχιστο την πιθανότητα ύπαρξης πόνου κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης αλλά και μετά από αυτήν. Στις περιπτώσεις όπου έχει διενεργηθεί από τον πλαστικό χειρουργό λιποαναρρόφηση για τη μείωση του λιπώδους ιστού στο στήθος ενδέχεται να υπάρξει μετεγχειρητικά μικρής έντασης πόνος ή ενόχληση όμως αντιμετωπίζεται εύκολα με αναλγητικά και παυσίπονα χάπια τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο.

Επιπλέον η Υπνοχάλαση χαρίζει το πλεονέκτημα ότι δεν υπάρχουν οι επώδυνες επιπλοκές ή παρενέργειες μετά από την επέμβαση χάρη στην απουσία της κλασικής τεχνικής με ολική αναισθησία. Έτσι αποφεύγεται η πιθανότητα πονοκεφάλου, ναυτίας ή ζαλάδας. Η αναίμακτη τεχνική Tumescent εξασφαλίζει επίσης την αποφυγή δημιουργίας αιματώματος ή μετεγχειρητικών τραυματισμών. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι χάρη στην απουσία ή στην ελαχιστοποίηση του πόνου είναι εφικτή και η άμεση ανάρρωση του ασθενούς και η σύντομη επιστροφή του στις καθημερινές υποχρεώσεις και στην εργασία του σε μόλις μία έως δύο ημέρες μετά από το χειρουργείο κατά της γυναικομαστίας. Στη σύντομη αποκατάσταση του ασθενούς μετά από το χειρουργείο γυναικομαστίας βοηθάει και η χρήση μιας ειδικής ζώνης επίδεσης γύρω από τη χειρουργημένη περιοχή του στήθους η οποία προφυλάσσει το σημείο από πόνο και μολύνσεις και πρέπει να φοριέται για μερικές εβδομάδες μετά από την επέμβαση. Συνεπώς χάρη στην εξέλιξη της ιατρικής τεχνογνωσίας είναι πλέον εφικτή η απουσία του πόνου κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το χειρουργείο για τη μείωση του μεγέθους του ανδρικού στήθους.

Ο πόνος στη γυναικομαστία μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με φαρμακευτική θεραπεία είτε με επέμβαση που θα αναλάβει εξειδικευμένος πλαστικός χειρουργός!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Σχετικά άρθρα
Η χρήση κρέμας για την αντιμετώπιση της γυναικομαστίας από άντρες που πάσχουν από αύξηση του μεγέθους των μαστών τους, μπορεί να προσφέρει κάποιο όφελος όταν...
Βασική διαφορά της ψευδογυναικομαστίας από την αληθή γυναικομαστία αποτελεί η σύσταση των μαστών. Η διαφοροποίηση των χαρακτηριστικών τους είναι σημαντική ώστε ...
Η εμφάνιση της γυναικομαστίας σε παιδιά δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Συχνά οι γονείς παρατηρούν αυξημένες μάζες μαστού στα παιδιά τους. Αν και προκαλεί ανησυχία ...