Η γυναικομαστία αφορά τη διόγκωση των μαστών που εμφανίζεται συχνά σε νεογνά, εφήβους και ενήλικες άνδρες. Αν και τις περισσότερες φορές η γυναικομαστία οφείλεται σε παχυσαρκία ή ορμονικά προβλήματα, η ιατρική διερεύνηση προς εντοπισμό άλλων πιθανών αιτιών πρόκλησής της κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική. Είναι πιθανό η εικόνα των αυξημένων σε μέγεθος μαστών σε αγόρια και άνδρες να προμηνύει κάποιο σοβαρότερο υποκείμενο νόσημα συμπεριλαμβανομένης και της κίρρωσης του ήπατος. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να προσφέρει αντιστοίχως καλύτερη θεραπεία και πρόγνωση της πορείας της ασθένειας. Η κίρρωση του ήπατος αποτελεί μία από τις σοβαρές ασθένειες και παθήσεις του συκωτιού που ενδέχεται να προκαλέσουν γυναικομαστία ως ένα από τα πιθανά συμπτώματά τους.
Για να εντοπίσουμε το αίτιο της γυναικομαστίας και να διαπιστώσουμε εάν οφείλεται σε κίρρωση του ήπατος ή άλλες ηπατολογικές διαταραχές, χρειάζεται ο ασθενής να υποβληθεί σε μια σειρά από εξετάσεις. Η ψηλάφηση των μαστών από τον εξειδικευμένο χειρουργό, η λήψη λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς, απεικονιστικές εξετάσεις και ειδικές εξετάσεις αίματος μπορούν να αναδείξουν την ύπαρξη πιθανού προβλήματος στο ήπαρ. Στις εξετάσεις αίματος, εκτός από τη γενική αίματος όπου ελέγχονται τα λευκά και τα ερυθρά αιμοσφαίρια, πρέπει να διερευνηθούν και οι ηπατικοί δείκτες για την παρακολούθηση της λειτουργίας του ήπατος καθώς και τα επίπεδα της Φεριτίνης και του Ουρικού Οξέος. Με τις εξετάσεις αυτές μπορούμε να μετρήσουμε κάποια ηπατικά ένζυμα και πρωτεΐνες που υπάρχουν στο αίμα. Μερικές από τις πιο σημαντικές εξετάσεις για τη διερεύνηση της ομαλής ή όχι ηπατικής λειτουργίας είναι ο έλεγχος του επιπέδου των ηπατικών ενζύμων: Τρανσαμινάση Αλανίνης (ALT), Αλκαλική Φωσφατάση (ALP), Ασπαρτική Τρανσαμινάση (AST), Γάμμα-γλουταμυλοτρανσφεράση (γGT), Αλβουμίνη και Σφαιρίνη (πρωτεΐνες που παράγονται στο συκώτι) καθώς και Χολερυθρίνη. Αυτοί οι δείκτες μπορούν να υποδείξουν την πιθανότητα κάποιας ηπατικής βλάβης ή ηπατικής νόσου όπως είναι η κίρρωση του ήπατος διότι παίζουν σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμώντας τις φλεγμονές και λοιμώξεις.
Σε ορισμένες περιπτώσεις η γυναικομαστία που οφείλεται στην ασθένεια της κίρρωσης του ήπατος μπορεί να προκληθεί ή να επιδεινωθεί εξαιτίας των καταχρήσεων φαρμάκων, απαγορευμένων ουσιών και κυρίως μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ. Για αυτόν τον λόγο η κίρρωση του ήπατος αποκαλείται εναλλακτικά και αλκοολική ηπατοπάθεια ή αλκοολική ηπατίτιδα. Η αποφυγή και η άμεση διακοπή κατανάλωσης αλκοόλ κρίνεται άκρως σημαντική στην περίπτωση νόσου του ήπατος καθώς προλαμβάνει και βελτιώνει την πάθηση της κίρρωσης του ήπατος συνδυαστικά με την κατάλληλη θεραπεία που δίνεται από τον ιατρό. Ο χαμηλός αιματοκρίτης – που προκαλεί με τη σειρά του αναιμία – τα χαμηλά αιμοπετάλια και διαταραχές στην πήξη του αίματος είναι από τα πρώτα δείγματα της ηπατικής νόσου της κίρρωσης του ήπατος.
Η διόγκωση των ανδρικών μαστών που προκαλείται λόγω κίρρωσης του ήπατος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά εάν διαγνωσθεί εγκαίρως και η θεραπεία έγκειται κυρίως στη στοχευμένη αντιμετώπιση της υποκείμενης νόσου. Όταν αντιμετωπιστεί επιτυχώς η ασθένεια της κίρρωσης του ήπατος, επέρχεται σταδιακά εξισορρόπηση των ενζύμων στο ήπαρ και στον υπόλοιπο οργανισμό και εν συνεχεία μειώνεται το μέγεθος των θηλών και του στήθους των ανδρών που πάσχουν από γυναικομαστία λόγω ηπατοπάθειας.